NOS NieuwsAangepast

'Nog geen problemen met overheidssites'

Minister Donner van Binnenlandse Zaken sluit niet uit dat door de digitale inbraak bij het bedrijf Diginotar gegevens van Nederlanders in verkeerde handen zijn gekomen. Maar daarover zijn nog geen meldingen binnengekomen, zei hij op een persconferentie.

Volgens Donner is niet gebleken dat een instelling of een consument problemen heeft gehad met websites van de overheid.

Het ministerie van Financiën overlegt met banken of daar problemen zijn opgedoken. Het gaat daarbij om gegevensuitwisseling en niet om betalingsverkeer tussen consumenten en banken. Betalingen van consumenten lopen geen gevaar.

Vertrouwen opgezegd

Onlangs werd bekend dat Iraanse hackers Diginotar hebben gekraakt. Websites van de Nederlandse overheid, waaronder DigiD, zijn via Diginotar beveiligd. Dat bedrijf wist al sinds half juli dat hackers bezig waren, maar hield dat voor zich.

Naar aanleiding van de digitale inbraak heeft minister Donner het vertrouwen in Diginotar opgezegd.

'Te vroeg'

Ot van Daalen, directeur van privacy-organisatie Bits of freedom, vindt het nog veel te vroeg om te zeggen dat er geen schade is aangericht. "Er moet eerst in kaart worden gebracht welke communicatiekanalen zijn gebruikt."

IT-journalist Brenno de Winter denkt dat het nog dagen zal duren voordat de betrouwbaarheid van overheidssites weer kan worden gegarandeerd. Tot die tijd is het beter om niet via internet zaken te doen met de overheid, zegt hij. "Technisch kan het wel, maar je weet niet of het veilig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl