Duitsers lopen niet warm voor Wilders

Door buitenlandredacteur Achille Prick

Anti-fascisten hebben in Berlijn een toespraak van Geert Wilders verstoord. Wilders sprak op een bijeenkomst van de partij 'Die Freiheit' toen enkele toehoorders opstonden en leuzen riepen. De activisten hadden zich voorgedaan als aanhangers van Wilders. Zo konden ze de streng bewaakte bijeenkomst binnenkomen. Veiligheidsmensen grepen direct in en zetten de activisten buiten.

Het bezoek van Wilders aan Berlijn was bedoeld als ruggesteun voor de partij Die Freiheit die over twee weken voor het eerst meedoet aan regionale verkiezingen. Die Freiheit noemt zich een broederpartij van de PVV en wil proberen de kiesdrempel van 5 procent te halen. Op dit moment blijft de partij echter steken op minder dan één procent in de peilingen.

Dus moest Geert Wilders vandaag vaart brengen in de verkiezingscampagne van de partij. Oprichter Rene Stadtkewitz had Geert Wilders vorig jaar ook al uitgenodigd in Berlijn, maar was toen nog lid van de christen-democratische CDU. Die partij eiste dat Stadtkewitz de uitnodiging zou intrekken, maar dat deed hij niet. Het CDU royeerde hem en Stadtkewitz richtte Die Freiheit op. Toen Wilders vorig jaar naar Berlijn kwam om de partij zijn steun te betuigen leidde dat tot veel publiciteit voor de nieuwe partij.

Truc

Die truc wilde Stadtkewitz nu weer toepassen. En in de aanloop naar het Wilders-bezoek leek dat ook te lukken. Duitse media schreven over Wilders als "de ster van de Europese anti-islambeweging" en "de icoon van alle moslimtegenstanders". Een plekje op de eerste rij moest 100 euro gaan kosten. Die Freiheit zei dat het storm liep en verwachtte duizend bewonderaars van Wilders.

Het liep anders vandaag. In de zaal van het Maritiem Hotel in het centrum van Berlijn zaten zo'n 500 mensen. En waarschijnlijk heeft niemand 100 euro betaald voor een kaartje. Eerder deze week verklaarde de partij dat iedereen zelf de toegangsprijs mocht bepalen, omdat 100 euro misschien toch wat veel was voor een toespraak van Geert Wilders.

Trots

Een toespraak die bovendien geen nieuws bevatte. Wilders nam nog maar eens afstand van Anders Breivik, de rechts-extremist die in Noorwegen 77 mensen doodde. Verder waarschuwde hij voor het gevaar van de islam en drukte hij de Duitsers op het hart trots te zijn op hun land en cultuur.

Een jaar geleden riep Wilders in Berlijn nog op om tot een internationale anti-islambeweging te komen. Nu stond hij voor een halflege zaal bij een partij die geen enkele rol speelt in de Duitse politiek. De route naar een internationale anti-islambeweging lijkt niet via Berlijn te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl