NOS SportAangepast

Bolt maakt geen fout op 200 meter

Usain Bolt heeft bij de WK atletiek in Daegu zijn wereldtitel op de 200 meter geprolongeerd.

Het sprintfenomeen uit Jamaica was in de finale met 19,40 superieur. Dat was de vierde tijd ooit gelopen.

De olympisch kampioen revancheerde zich daarmee voor de 100 meter toen hij in de finale gediskwalificeerd werd na een valse start. Ditmaal stond er geen maat op Bolt, die al vier jaar ongeslagen is op dit onderdeel.

De wereldrecordhouder (met 19,19) verliet als laatste van de acht finalisten de startblokken, maar was uiteindelijk maar liefst 0,30 sneller dan de nummer twee aan de meet, de Amerikaan Walter Dix. Het brons ging naar de Europees kampioen Christophe Lemaitre uit Frankrijk, die met 19,80 een nationaal record liep.

"Ik ben en blijf de beste"

Bolt reageerde uitgelaten op zijn eerste wereldtitel in Zuid-Korea. "Ik ben en blijf de beste", glunderde hij na zijn winst. "Op de 100 meter heb ik een fout gemaakt. Ik heb mezelf de kans ontnomen een legende te worden. Ik zie dit niet als revanche. Ik heb de ellende van de 100 meter achter me gelaten en van deze zege genoten."

Dix, die met het zilver werd 'opgezadeld', toonde zich na afloop uiterst strijdvaardig. In Peking won de Amerikaan bij de Spelen twee keer brons en in Daegu twee keer zilver. "In Londen moet het twee keer goud zijn. Ik zal zorgen dat ik dan alle beschikbare wapens tot mijn beschikking heb."

Keniaanse goud op 1.500 meter

Asbel Kiprop liep naar goud op de 1.500 meter. Hij is pas de eerste Keniaan die op dit onderdeel de wereldtitel in wacht weet te slepen.

Kiprop vocht een verbeten strijd uit met zijn landgenoot Silas Kiplagat. In de laatste ronde plaatste Kiprop met zijn grote passen een versnelling en wist hij zijn veel kleinere rivaal aan de binnenkant te passeren. Kiplagat pakte uiteindelijk het zilver en de Amerikaan Matt Centrowitz snelde in de meters naar brons.

Kiprop veroverde in 2008 op 19-jarige leeftijd de olympische titel op de 1.500 meter. Hij eindigde in Peking aanvankelijk als tweede achter Rashid Ramzi uit Bahrein, maar die werd later gepakt op doping.

De Zordo klopt Thorkildsen

Matthias de Zordo won verrassend het speerwerpen. De Duitser kwam in zijn eerste poging tot 86,27 meter en verwees de schier onverslaanbare Noor Andreas Thorkildsen, die op 84,78 bleef steken, naar het zilver.

Thorkildsen (een keer WK-goud, twee keer olympisch goud, twee keer EK-goud) zat geen moment in de wedstrijd en kon De Zordo, die zilver won op de EK van vorig jaar, nooit echt bedreigen.

Bakoelin wandelt naar goud

Sergei Bakoelin won in Zuid-Korea goud op de 50 kilometer snelwandelen. De Rus bleef met een tijd van 3.41.24 zijn landgenoot Denis Nizjegorodov meer dan een minuut voor. Jared Tallent uit Australië pakte brons.

De Australiër Nathan Deakes, winnaar in 2007, had lange tijd de leiding, maar de 24-jarige Bakoelin hield hem steeds in het vizier. Na 30 kilometer had hij Deakes te pakken en wandelde hij onbedreigd naar de eerste belangrijke titel in zijn nog prille loopbaan.

Na de winst van Valerij Borchin op de 20 kilometer en die van Olga Kaniskina bij de vrouwen op dezelfde afstand zorgde Bakoelin voor het derde Russische goud bij het snelwandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl