NOS NieuwsAangepast

'Verketeling' voor verkwistende flatbewoners

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

De auto wekelijks wassen met warm water, de vaat doen zonder afwasteil (en dus de kraan maar laten lopen) en ongegeneerd een half uurtje onder de douche. Het komt anno 2011 nog veel voor. Vooral bij flatbewoners die een collectieve cv-installatie hebben.

"Als je dan de hele dag je huiskamer 24 graden stookt, betalen de buren toch mee. Zo simpel is dat", zegt een woordvoerder van woningstichting Eigen Haard in Amsterdam-Holendrecht.

In Holendrecht vieren de inwoners over twee weken dat alle 1700 woningen een eigen zogenoemde HR-ketel hebben gekregen. Een hoogrendementsketel waarmee je dus zuinig kunt stoken. De ketels vervangen de collectieve cv-installatie, die blijkbaar, getuige reacties van bewoners, niet bepaald uitnodigde tot een verantwoord energieverbruik.

'Verketeling'

Volgens de woningstichting en installatiebedrijf Metapart bespaart de overgang van een collectief naar een individueel systeem 1,7 miljoen kuub gas per jaar. Daarnaast zorgt de 'verketeling' van Holendrecht voor een jaarlijkse vermindering van 3,6 miljoen kilo CO2-uitstoot.

"Bewoners kunnen per maand 50 euro goedkoper uit zijn aan gas en water, mits het gedrag wordt aangepast", aldus Eigen Haard.

De 'verketeling' van Holendrecht is onderdeel van een grootschalig investeringsprogramma in de woningen in deze Amsterdamse woonwijk: met veel problemen als werkloosheid, lage inkomens en huiselijk geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl