NOS NieuwsAangepast

PVV: koning uit de regering

De PVV wil dat het staatshoofd alleen nog een representatieve en ceremoniële rol krijgt. De partij schrijft dat in een initiatiefwet.

De onpartijdigheid van de koning moet beter worden gewaarborgd en er moet een einde komen aan zijn politieke invloed.

Rol bij formatie

In de initiatiefwet stelt de PVV verder voor dat de koning geen lid meer is van de regering. En er moet in de Grondwet komen te staan dat het staatshoofd geen rol meer speelt bij kabinetsformaties en geen voorzitter meer is van de Raad van State.

Verder moet de ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van leden van het Koninklijk Huis vervallen. Maar als het aan de PVV ligt, moet de koning nog wel op Prinsjesdag de troonrede blijven voorlezen.

Politieke invloed

De PVV benadrukt dat Nederland wel een monarchie moet blijven, maar dat de schijn van politieke invloed van de koningin moet worden geminimaliseerd.

Partijleider Wilders zei bij de presentatie van het plan: "Laat er geen misverstand over bestaan. Wij zijn niet tegen het koningshuis. Wij zijn geen republikeinen. Maar een koning bestijgt de troon via erfelijke troonopvolging en aangezien de koning niet via een democratische wijze is gekozen, mag hij geen deel meer uitmaken van het democratisch gekozen landsbestuur."

Discussie in Kamer

De discussie over modern koningschap leeft al langer in de Tweede Kamer. Vorige week kwam de PvdA ook met een plan om de rol van de koning in te perken.

Behalve de PvdA en de PVV vinden GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren dat de invloed van het staatshoofd kleiner moet worden. Maar er is geen meerderheid voor het plan om de koning uit de regering te halen.

Premier Rutte liet eerder in een notitie weten dat hij niet wil tornen aan de rol van het staatshoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl