NOS NieuwsAangepast

Steeds meer wanbetalers zorgpremie

Het aantal mensen dat de zorgpremie niet kan betalen, blijft stijgen. Elke dag krijgen zorgverzekeraars honderden verzoeken voor een betalingsregeling.

Zorgverzekeraars gaan er in eerste instantie soepel mee om als iemand zijn premie niet kan betalen. Bij een betalingsachterstand van zes maanden wordt de verzekerde aangemeld bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). De achterstallige betalingen worden ingehouden op het loon of de uitkering.

Inmiddels zijn er ruim 300.000 mensen met een gedwongen betalingsregeling. Eind vorig jaar waren dat er 244.000.

Met deze maatregel, die in 2008 werd ingevoerd, hoopte de overheid het aantal wanbetalers terug te dringen. Dat is niet gelukt.

Eigen risico

"Vooral mensen met een kleine beurs hebben moeite te betalen", zegt bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis. Niet alle verzekerden zijn er volgens Van Boxtel aan gewend dat ze de zorgpremie zelf moeten betalen. Vroeger hield de werkgever de premie in.

"Huishoudens onderschatten vaak dat ze moeten bijbetalen voor medicijnen en dat ze een eigen risico hebben. Als de acceptgiro in bus komt, hebben ze niet genoeg geld."

Van Boxtel maakt zich zorgen over de toenemende betalingsproblemen. Hij ziet niet alleen het aantal langdurige wanbetalers stijgen, maar ook de groep mensen die hun bijdrage 'even niet' kunnen betalen.

Het CVZ gaat met het ministerie van Volksgezondheid praten om te kijken of betalingsproblemen van verzekerden eerder kunnen worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl