NOS NieuwsAangepast

Alle geiten ingeënt tegen Q-koorts

Alle schapen- en geitenhouders in Nederland hebben hun dieren tegen Q-koorts gevaccineerd. Dat heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) bekendgemaakt. De nVWA had de bedrijven tot 1 augustus de tijd gegeven, maar veel bedrijven hadden begin deze maand hun registratie nog niet op orde.

De nVWA dreigde daarom om schapen en geiten op kosten van de boer in te enten, maar dat is uiteindelijk niet nodig geweest. De komende twee weken gaat de nVWA nog wel de administratieve verplichtingen rondom vaccinaties controleren. Kinderboerderijen hebben nog tot 1 januari de tijd om hun schapen en geiten te vaccineren. Tot dusver heeft 31 procent van deze bedrijven zijn dieren ingeënt.

Q-koorts is een ziekte die door geiten kan worden overgebracht op mensen. Door de Q-koorts zijn sinds 2007 zo'n 4000 mensen ziek geworden. Negentien mensen zijn aan de ziekte overleden.

Moeilijk jaar

Volgens LTO Nederland gaan de geitenhouders na de Q-koortscrisis opnieuw een moeilijk jaar tegemoet. Het afgelopen jaar daalde prijs van geitenmelk met ruim 15 procent ten opzicht van 2009. Dit jaar is de prijs weer licht gestegen, maar zijn de kosten voor voer ook hoger geworden.

Verder neemt de export van geitenkaas en rauwe geitenmelk naar landen als Frankrijk af, omdat dat land zelf meer geitenmelk is gaan produceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl