NOS NieuwsAangepast

Dode walvis haven van Rotterdam ingesleept

Een containerschip is de haven van Rotterdam binnengevaren met op de voorsteven een dode walvis. Waarschijnlijk gaat het om een bultrug.

Het dier is onderweg uit het Verre Oosten door het enorme schip geschept. Het containerschip is 340 meter lang; de walvis ruim zeven meter.

De opvarenden hadden niets in de gaten. Volgens Sjaak Poppe van het Havenbedrijf Rotterdam is dat niet zo vreemd. "Als je met zo'n groot schip tegen een beest van zeven meter botst, merk je dat niet."

Paar dagen

Wel noemt hij het uniek. "Ik kan me niet heugen dat dit eerder is gebeurd. Een walvis raken is één ding, maar dat hij dan ook nog op de boeg blijft hangen..."

Poppe denkt dat de walvis al een paar dagen op de boeg lag. Niet alleen omdat hij behoorlijk stinkt, maar ook omdat het containerschip uit het Verre Oosten kwam. "Het schip is door de straat van Gibraltar gevaren en in die regio zwemmen nogal wat van dit soort dieren."

Naturalis

Het dier werd ontdekt door de havenmeester van Rotterdam. Het kadaver is door een bergingsbedrijf uit het water gehaald.

Morgen bekijkt Naturalis, het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit, of ze nog iets met de walvis kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl