NOS NieuwsAangepast

Rosenthal: politie Kunduz vecht niet

De politieagenten die door Nederland worden opgeleid in Kunduz zullen niet deelnemen aan offensieve militaire acties. Dat zegt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in reactie op uitspraken van de chef van de politie in de Afghaanse provincie.

Volgens RTL Nieuws en de Volkskrant heeft hij gezegd dat Afghaanse agenten die door de Nederlanders worden opgeleid mogelijk ook worden ingezet bij gevechten tegen de Taliban.

De oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en SP willen opheldering over deze uitspraken.

Een Kamermeerderheid wilde alleen aan de trainingsmissie meedoen als de agenten niet voor gevechten zouden worden ingezet. Met name GroenLinks maakte daar een hard punt van.

Opdracht

Volgens de politiecommandant gaat het om zelfverdediging, en past dat in de opdracht. GroenLinks en de ChristenUnie willen van het kabinet weten hoe het aankijkt tegen de inzet van agenten bij gevechten.

"Past de wijze waarom de politiecommandant zijn agenten inzet bij speciale acties volgens de regering binnen de afspraken van de Afghaanse autoriteiten?", willen de Kamerleden Peters van GroenLinks en Voordewind weten.

"De Nederlandse regering heeft met de Afghaanse autoriteiten afgesproken dat door Nederland getrainde politieagenten ingezet worden voor civiele taken, zoals beschreven in de Afghaanse Nationale Politie Strategie," laat een woordvoerder van Rosenthal weten.

"De door Nederland op te leiden politie wordt dus niet ingezet voor offensieve militaire acties. Tijdens mijn bezoek aan Kunduz zijn deze afspraken herbevestigd. De uitspraken van de Afghaanse politiecommandant Qatra zijn daarmee in lijn."

Lachertje

De SP wil snel een debat met minister Hillen van Defensie over de verandering van het mandaat in de Afghaanse provincie Kunduz. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel zijn de afspraken van het kabinet "een lachertje in de harde werkelijkheid van Kunduz".

De andere oppositiepartij die voor de missie stemde, D66, heeft er nooit zo'n punt van gemaakt dat de agenten ook bij gevechten betrokken konden worden. Deze partij sluit zich dan ook niet aan bij de vragen van GroenLinks en ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl