NOS NieuwsAangepast

Minder Arabische vluchtelingen naar Nederland

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er minder asielzoekers uit Arabische landen naar Nederland gekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ging in totaal om 150 asielzoekers, van wie bijna de helft uit Libië, tegenover 180 asielaanvragen uit de Arabische regio in 2010. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die afname is opvallend, gezien de vluchtelingenstromen die na de Arabische revoluties op gang kwamen. Voor de hele Europese Unie geldt wel een forse toename van het aantal asielverzoeken uit Arabische landen. Er waren 7600 aanvragen, bijna twee keer meer dan de ruim 4000 van een jaar eerder.

Lampedusa

Veel Arabische vluchtelingen kwamen in het begin van dit jaar naar Italië, met name Tunesiërs. Meer dan 20.000 Tunesische vluchtelingen waagden de oversteek naar het Italiaanse eilandje Lampedusa. De meesten van hen zijn overigens niet als asielzoeker geregistreerd; slechts 2000 van hen hebben asiel aangevraagd.

Ook in Duitsland en Groot-Brittannië nam het aantal asielzoekers uit de Arabische regio toe. Duitsland zag vooral vluchtelingen uit Syrië en Tunesië komen, terwijl in Groot-Brittannië vooral veel Libiërs asiel hebben aangevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl