NOS NieuwsAangepast

Noda volgt Kan op als premier Japan

Yoshihiko Noda wordt de nieuwe premier van Japan. De regerende Democratische Partij (DPJ) koos hem als partijleider, waarmee de huidige minister van Financiën zo goed als zeker de opgestapte Naoto Kan zal opvolgen.

De verkiezing was nodig omdat Kan vorige week aftrad. Hij nam de verantwoordelijkheid voor de chaotische nasleep van de tsunami in maart en de daaropvolgende kernramp in Fukushima.

Afgevallen

Bij de verkiezing door parlementsleden van de DPJ versloeg Noda minister van handel Kaeida in twee ronden. In de eerste ronde had geen van de vijf kandidaten een meerderheid van de stemmen, maar toen had Kaeida meer stemmen dan Noda.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Seiji Maehara, aan wie vooraf de grootste kansen werden toegedicht, viel in de eerste ronde af. Maehara gold ook als de publiekslieveling.

Zware taak

Noda wordt Japanse vijfde premier in zes jaar. Kan was nog maar vijftien maanden geleden aangetreden, maar had daarmee een langere ambtstermijn dan zijn vier directe voorgangers.

Met zijn 54 jaar is Noda een van de jongste premiers die Japan de laatste tijd heeft gehad. Hem wacht een zware taak. Zo zal hij te maken krijgen met de stagnerende economie en de ingewikkelde afhandeling van de nucleaire crisis in het land. Grote stukken land rond de kerncentrale zullen nog lange tijd onbewoonbaar zijn.

Daar komt volgens correspondent Kjeld Duits bij dat het in Tokio moeilijk is om tot besluiten te komen. "De oppositie heeft een meerderheid in de Eerste Kamer, terwijl de DPJ het in de Tweede Kamer voor het zeggen heeft. Als de Tweede Kamer een wet aanneemt, stemt de Eerste Kamer daar doorgaans tegen."

Noda heeft al aangegeven dat er mogelijk belastingverhogingen nodig zijn om de schade in Japan te herstellen, maar zegt die zo te willen plannen dat ze de economie weinig schade doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl