'Libië-reis was grootste fout van mijn leven'

Aangepast op

Het Nederlandse model Talitha van Zon heeft tegen de Britse krant The Telegraph een boekje open gedaan over haar verblijf in Libië. Van Zon raakte deze week in Tripoli gewond bij een val van het balkon van haar hotelkamer. Ze was in Tripoli op bezoek bij haar ex-vriend Mutassim Kadhafi, de vijfde zoon van de Libische leider.

De Kadhafi's

"Ik was geschokt toen ik Mutassim ontmoette, hij was veranderd. Het was de eerste keer dat ik hem weer zag sinds de opstand in februari was begonnen. Hij had een baard en zat op een bank omringd door automatische wapens", zegt Van Zon tegen The Telegraph.

De opstand had een sympathieke playboy veranderd in een strijder. "Zijn ogen waren kil. Hij zag eruit alsof hij iemand kon vermoorden", zegt Van Zon in het interview.

Ex-vriend

Van Zon ontmoette de zoon van Kadhafi in 2004 in een Italiaanse nachtclub en had een korte relatie met hem. Nadat de relatie voorbij was, bleven ze vrienden. Van Zon maakte deel uit van het luxe jetset leven dat Mutassim leidde, met feesten over de hele wereld, privévliegtuigen en vijfsterrenhotels. Hij overlaadde Van Zon met cadeaus.

Ze was eerder in Tripoli geweest en verbleef in verschillende luxe huizen van Mutassim. "Ik wist wel dat het fout was zo met geld te smijten. Ik heb hem meerdere malen gevraagd naar het welzijn van het Libische volk. Het was moeilijk voor me om het leven van de gewone Libiër te beoordelen. Ik verbleef in Libië altijd in een gouden kooi."

Grootste fout

Anderhalve week geleden maakte ze een kapitale fout. Mutassim overtuigde haar ervan dat het regime aan de winnende hand was. Ze ging naar Libië omdat ze hoopte dat Mutassim geld zou geven voor de behandeling van haar vader, die alzheimer heeft. Ze ontmoette hem één keer.

De dag na hun afspraak was Van Zon onderweg naar Tunesië, toen haar konvooi werd aangevallen. Ze moest terugkeren naar Tripoli en werd ondergebracht in een hotel. Toen de rebellen het hotel binnenvielen, werd ze haar kamer uitgetrokken door een vrouwelijke functionaris en aan de rebellen getoond. Ze was bang dat ze haar iets aan zouden doen. Weer terug in de hotelkamer sprong ze in paniek van het balkon. Ze brak haar arm en verwondde haar rug.

Inmiddels is Van Zon onderweg naar Nederland. "Naar Libië gaan midden in een oorlog was de grootste fout van mijn leven."