NOS NieuwsAangepast

Schade Irene in New York valt mee

In New York heeft de tropische storm Irene minder huisgehouden dan was verwacht. Wel was er in de stad veel wateroverlast.

Er was sprake van zware regenval, waardoor de rivier de Hudson op sommige plaatsen buiten haar oevers trad; het waterpeil stond bijna anderhalve meter hoger dan normaal.

In laaggelegen wijken, zoals Lower Manhattan, staan de straten blank en veel gebouwen zijn op de begane grond ondergelopen. De effectenbeurs op Wall Street zit ook in zo'n lager gelegen wijk, maar naar verwachting gaat de beurs maandag gewoon open.

Geen harde wind

Volgens de Nederlander Sjoerd van Wanrooy heeft het de afgelopen 24 uur vooral hard geregend in New York, maar was er van harde wind geen sprake.

Toch was het heel erg stil in de stad. "Er zijn bijna geen mensen op straat, er is vrijwel geen verkeer, op enkele taxi's na. Alle winkels en restaurants zijn gesloten", vertelde hij op het moment dat Irene overtrok.

Het openbaar vervoer in de stad lag stil. Duizenden vluchten van en naar New York waren geschrapt.

Elektriciteit

De olie-industrie in het gebied waar Irene overheen trok is ook nauwelijks getroffen. Alle grote raffinaderijen draaien alweer op volle toeren.

Wel zijn door de storm tientallen grote elektriciteitsmasten omgewaaid, waardoor ruim drie miljoen huishoudens de komende dagen zonder stroom zitten. Het zal dagen duren voordat alles weer is hersteld.

Doden

Irene bereikte vanmiddag voor de tweede keer het vasteland. Dat gebeurde bij New Jersey met windsnelheden van 130 kilometer per uur. Boven land zwakte de orkaan af tot een tropische storm met windsnelheden van nog maximaal 100 kilometer per uur.

De tropische storm trekt nu langs de Amerikaanse oostkust in de richting van Canada.

In totaal heeft het noodweer aan veertien mensen het leven gekost. De meeste doden vielen door afgewaaide boomtakken en door verkeersongelukken als gevolg van het noodweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl