NOS SportAangepast

Nederlanders snel klaar op WK judo

Henk Grol is al in de tweede ronde van de WK judo in Parijs uitgeschakeld.

De verliezend finalist van vorig jaar verloor in de klasse tot 100 kilogram met een golden score van de Georgiër Levan Zhorzholiani.

Grol had in de eerste ronde nog met ippon gewonnen van Temuulen Battulga (Mon), maar moest daarna zijn meerdere erkennen in de sterke Zhorzholiani, de winnaar van zilver op de afgelopen EK.

Grol, die drie jaar geleden op de Spelen in Peking de Georgiër de baas was in de strijd om het brons, kwam halverwege de partij achter met waza-ari, maar wist de schade te repareren.

In de verlenging kreeg hij echter een tweede straf: yuko.

Geen excuus

Grol kon geen enkel excuus bedenken voor zijn snelle uitschakeling op de WK in Parijs.

"Het was gewoon niet goed", stelde hij na zijn nederlaag. "De vorm was er kennelijk niet. Vreemd, want ik had me heel goed voorbereid."

Grol, tijdens de laatste twee wereldkampioenschappen nog goed voor zilver, kreeg een straf voor passief judo in de golden score, de extra tijd van een judowedstrijd. "Ik was helemaal kapot. Ik wilde graag iets forceren, maar dat lukte niet."

"Wat een bagger"

"Dit was echt erbarmelijk slecht", foeterde bondscoach Maarten Arens. "Wat een bagger, ik heb er geen woorden voor."

"Ik weet niet wat er aan de hand was. Maar hij was plotseling helemaal kapot. Dat kan niet, want hij was conditioneel uitstekend in orde."

Verbij tot de achtste finales

Voor Luuk Verbij waren de achtste finales van de WK (in de klasse boven de 100 kilogram) het eindstation. In de eerste ronde versloeg hij de Egyptenaar Islam El Shehaby (nummer twee van de wereldranglijst) met waza-ari. In de tweede ronde was hij met ippon te sterk voor de Israeliër Asaf Zohar.

Verbij trof in de achtste finales Faical Jaballah uit Tunesië. De judoka uit Alphen aan de Rijn kwam met een yuko voor, maar werd met ippon verslagen.

Vuijsters strandt snel

Grim Vuijsters werd net als Grol snel uitgeschakeld. De judoka, uitkomend in de klasse boven 100 kilogram imponeerde nog in de eerste ronde door regerend wereldkampioen Daiki Kamikawa met yuko te verslaan.

In de tweede ronde moest Vuijsters echter het onderspit delven tegen de Zuid-Koreaan Kim Sung-min.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl