NOS NieuwsAangepast

Engeland: meeste clubs gezond dankzij tv-rechten

De voetbalclubs in Europa ondervinden steeds meer de gevolgen van de financiële crisis. De Europese bond UEFA wil de clubs aan strengere regels binden. De meeste clubs zullen moeten saneren om de gigantische schulden terug te dringen.

Door economieredacteur Tineke Hoekstra

De Engelse Premier League heeft het volgens sportmarketing-deskundige Van den Wall Bake goed voor elkaar. Dat is vooral te danken aan televisierechten. De clubs krijgen via British Sky Broadcasting zoveel geld binnen, vorig seizoen 1.040 milard euro, dat ze genoeg hebben om de rente op de grote schulden te betalen. Ze maken dus winst.

Ter vergelijking: de eredivsisie in Nederland krijgt 50 à 60 miljoen euro binnen via televisierechten. Een Engelse club krijgt gemiddeld 50 miljoen per seizoen en een Nederlandse club 3 miljoen euro.

Daarnaast wordt het Engels voetbal over de hele wereld bekeken, dus het levert enorm veel op. De clubs hebben dus geld genoeg om topspelers te kopen wat weer leidt tot mooi voetbal.

Omzet

Omzetcijfers Premier League 2,5 miljard euro. De Bundesliga is tweede in Europa met een gezamenlijke omzet van 1,7 miljard. Nederland komt achteraan met 442 miljoen.

De 770 clubs in Europa uit de hoogste afdelingen betaalden gemiddeld 65 procent van de omzet aan salarissen. De clubs draaiden een verlies van 1,2 miljard euro. Totale omzet 16 miljard.

Schulden

Manchester United heeft een schuld van 826 miljoen. De club uit Noord-Engeland gaat naar de beurs in Azië om 1,8 miljard op te halen. De clubs zijn wel echt bezig om wat te doen aan de torenhoge schulden, zo zegt Maarten Fontein van de ECA, het Europese forum van clubs.

En ondanks die gigantische schulden is Manchester United volgens het zakentijdschrift Forbes de waardevolste sportorganisatie ter wereld met een geschatte waarde van 1.864 miljard dollar. Volgens hetzelfde tijdschrift is Arsenal de meest gezonde topclub van de wereld

Het Londense Chelsea incasseerde afgelopen seizoen 245 miljoen, tegen 200 miljoen salariskosten. Bij Manchester City kwam 144 miljoen binnen tegen 153 miljoen aan salariskosten.

Arsenal verdient volgens Fontein een pluim: een budget 258 miljoen en 127 miljoen uitgekeerd aan salarissen. De club draait geen verlies, maar Arsenal wint nauwelijks prijzen meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl