NOS NieuwsAangepast

Duitsland heeft eigen koninklijk huwelijk

Door correspondent Wouter Meijer in Berlijn

William en Kate, Albert en Charlene, en nu Georg Friedrich en Sophie. Wat de andere vorstenhuizen kunnen, dat kunnen wij ook, moet de familie Hohenzollern gedacht hebben. Het verschil is alleen dat die familie niet meer regeert. Al 93 jaar niet meer.

In 1918 schafte Duitsland de monarchie af. Alle koningen, hertogen, graven en andere vorsten moesten aftreden en raakten hun macht kwijt. Hun titels mochten ze houden en soms ook een familiekasteel of een stuk grond. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en woonde tot zijn dood in 1941 in Doorn bij Utrecht.

Huwelijk

Als dat niet was gebeurd, was Georg Friedrich nu keizer van het Duitse Rijk en koning van Pruisen geweest, net als zijn overovergrootvader Wilhelm II. Nu is hij een gewone burger van 35 jaar, die economie heeft gestudeerd en bij een adviesbureau werkt. Maar helemaal gewoon is hij toch ook weer niet, vandaar dat zijn huwelijk vandaag rechtstreeks op de Duitse televisie wordt uitgezonden.

Georg Friedrich trouwt in Potsdam met zijn jeugdliefde Sophie von Isenburg. Zij is ook een kind uit een hoge adellijke familie, die alleen over een aanzienlijk kleiner gebied regeerde dan Pruisen. Maar ze is in elk geval ebenbürtig, dat wil zeggen van gelijk aanzien, waardoor ook een van de kinderen van het paar weer hoofd van de familie kan worden. Of koning of keizer, maar de kans daarop is zeer klein.

Blauw bloed

Wat doen de Duitse adellijken eigenlijk sinds ze niet meer de macht hebben? Een paar vorsten hebben zich in het societyleven gestort. Berucht was prinses Gloria von Thurn und Taxis die in de jaren tachtig bekend stond als 'punkprinses' maar later heel keurig werd.

Het andere uiterste is de man die eigenlijk koning van Beieren zou zijn, zichzelf Herzog Franz von Bayern noemt en een prominente rol speelt in het kunst- en museumwezen van München. Hij woont overigens nog in een vleugel van het koninklijk paleis Nymphenburg in München, dat recht hebben niet alle vorsten van hun voormalige onderdanen gekregen.

Guttenberg

Verreweg de meeste vorsten zijn 'gewone' burgers geworden, gebruiken hun titel zelden of nooit en willen ook geen privileges meer. Maar de drang om iets te betekenen voor het land is vaak toch sterk. Zo maakte de jonge baron Karl-Theodor zu Guttenberg pijlsnel carrière en werd in 2009 op zijn 37ste minister.

Velen zagen in hem een toekomstige bondskanselier. Zijn uitstraling had ook veel te maken met zijn afkomst en het idee dat een baron eerlijk en betrouwbaar is, omdat hij niet in de politiek zit voor het geld. Maar in februari kwam er een einde aan het sprookje: de minister had zijn proefschrift grotendeels overgeschreven. Ook een baron kan een oplichter zijn.

Belangstelling

De publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg (RBB) zendt het huwelijk van Georg Friedrich en Sophie rechtstreeks uit. Dat is niet gebruikelijk en er is kritiek van de sociaal-democraten en Die Linke. De RBB moppert dat er te weinig geld is en dan geven ze hier zoveel uit voor een live-uitzending en 'adelscultus', aldus Die Linke.

Maar de RBB gelooft dat er veel belangstelling voor is en dat hij als taak heeft mensen "met verschillende belangstelling" van dienst te zijn. De belangstelling voor de echte vorstenhuwelijken was dit jaar enorm in Duitsland. Het huwelijk in Londen werd in bioscopen vertoond, de zalen zaten vol.

Het is dus geen vreemd idee om ook dit sprookje aan de bevolking te tonen. Die wil glamour en een eerste openbare kus natuurlijk. De vorsten wil niemand terug, dat weten de Hohenzollern ook heel goed. Na de huwelijksreis gaan Georg Friedrich en Sophie gewoon weer naar kantoor, net als hun onderdanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl