NOS NieuwsAangepast

4 Doden door orkaan Irene

In de Verenigde Staten zijn door de orkaan Irene zeker vier mensen om het leven gekomen. Het jongste slachtoffer is een jongen van 11. Hij was in een appartementengebouw in de staat Virginia, waar een boom op viel

In de staat North Carolina zijn drie mensen omgekomen door Irene. Een man werd geraakt door een tak, een ander kreeg een hartaanval toen hij zijn huis dichttimmerde, een derde man kwam om in het noodweer.

Honderdduizenden mensen in de staat zitten zonder stroom. De orkaan heeft hoogspanningsleidingen vernield en veel straten staan blank.

Noodtoestand

Irene trekt naar het noorden. In zeven staten geldt de noodtoestand en in totaal moeten zo'n twee miljoen mensen een veilig heenkomen zoeken.

De kracht van de orkaan is afgenomen tot categorie 1 (categorie 5 is de zwaarste), maar het natuurgeweld blijft buitengewoon gevaarlijk, waarschuwen orkaandeskundigen.

In het bijzonder de grote steden aan de oostkust nemen maatregelen. Vooral in New York zorgt dat voor veel ellende.

Obama

President Obama heeft zijn vakantie onderbroken en roept bewoners op, om het zekere voor het onzekere te nemen. "We hopen er het beste van, maar we moeten op het ergste zijn voorbereid." Obama vraagt zijn landgenoten goed te luisteren naar de lokale functionarissen. "Als u een verzoek krijgt om te evacueren, volg dat dan op."

De Nederlander Maarten Kolsloot, die in Washington woont, noemt de Amerikanen "nogal gestrest". Hij heeft een brief gekregen van de beheerder van zijn flat, met het advies om uit de buurt van de ramen te blijven, voldoende water, voedsel en batterijen in te slaan en te controleren of de zaklantaarn het wel doet.

Hij vindt dat overdreven. "Mijn moeder heeft me geadviseerd een extra fles water in te slaan. Verder heb ik voor 48 uur eten in huis, maar voor de rest ben ik de nuchtere Hollander."

Ervaringen

Eelco Dykstra, specialist in crisisbeheersing, vindt de reactie van Koolsloot nogal laconiek. "Je hebt hier te maken met natuurgeweld, waarvan wij in Nederland de kracht niet kunnen inschatten."

Als de Amerikaanse autoriteiten oproepen om voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je die beter opvolgen, zegt Dykstra. "Gezien de ervaringen die de Amerikanen hiermee hebben, kun je ervan uitgaan dat die oproepen uiterst gerechtvaardigd zijn."

Katrina

Veel is er in de VS geleerd van de orkaan Katrina, die in 2005 in New Orleans grote schade aanrichtte. "Dat litteken is nog relatief vers." Volgens Dykstra pakken de autoriteiten in bijvoorbeeld New York het veel beter aan dan de bestuurders destijds in Louisiana. "In de VS wordt gezegd dat de overheid daar incompetent en corrupt was."

Er is volgens Dykstra reden om met het ergste rekening te houden. "Je hebt het over storm, regen en een vloedgolf van misschien wel 3 meter. Irene is weliswaar niet zo krachtig als Katrina, maar hij beweegt veel langzamer. Als zo'n storm uren in stedelijke gebieden blijft hangen, kun je gigantische problemen krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl