NOS NieuwsAangepast

Rutte: koopkrachtbehoud is onmogelijk

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de begroting voor volgend jaar. Volgens premier Rutte is is koopkrachtbehoud onmogelijk vanwege de noodzakelijke bezuinigigen. "We hebben wel gestreefd naar een evenwichtig koopkrachtbeleid."

Minister De Jager van Financiën benadrukte dat er volgend jaar allerlei maatregelen moeten worden genomen om de overheidsfinanciën op orde te brengen; veel van die maatregelen waren al aangekondigd in het regeerakkoord.

Kinderbijslag

Volgens ingewijden wil het kabinet mensen met de laagste inkomens enigszins tegemoet komen. Er wordt bijvoorbeeld geld verschoven van de kinderbijslag naar het kindgebonden budget. Dat is een tegemoetkoming die afhangt van het inkomen.

Minister Verhagen zei dat het kabinet alles doet om mensen die het nodig hebben een handje te helpen. "De mensen die het het zwaarst hebben, willen wij een helpende hand bieden," zei minister Verhagen van Economische Zaken.

De SP spreekt over een "doekje voor het bloeden". De bezuinigingen zullen de lage inkomens hard treffen, stelt de oppositiepartij. "Nu wordt gelekt dat het kabinet deze mensen tegemoet gaat komen, maar het is een rookgordijn. Als puntje bij paaltje komt, krijgen ze niets," aldus Roemer.

Zorgen

Volgens De Jager is het niet nodig extra te bezuinigen bovenop de al eerder afgesproken 18 miljard euro. Hij maakt zich wel zorgen over de economische situatie. "Wees alert op de internationale situatie, zoals de eurocrisis en de crisis in de Verenigde Staten. Daar maak ik me grote zorgen over", aldus De Jager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl