NOS NieuwsAangepast

NAVO bombardeert doelen in Sirte

De strijd in Libië concentreert zich rond Kadhafi's geboorteplaats Sirte. De opstandelingen zijn de stad tot zo'n 100 kilometer genaderd en de NAVO voert luchtaanvallen uit op doelen in de stad.

Gevechtsvliegtuigen bestookten eerder vandaag met raketten onder meer een bunker. In de bunker zit een commandocentrum.

De NAVO lijkt de weg te willen vrijmaken voor de opstandelingen, die bij Sirte hevig slag leveren met aanhangers van Kadhafi. De opstandelingen hebben de machthebbers in de stad opgeroepen zich over te geven om verder bloedvergieten te voorkomen, maar daar is men nog niet op ingegaan.

Generaals van het verzet denken drie of vier dagen nodig te hebben om Sirte te veroveren, mocht het daarop aankomen.

Kadhafi spoorloos

Het is onduidelijk of Kadhafi in Sirte is. De VN heeft in ieder geval opgeroepen de verdreven leider een eerlijk proces te gunnen als hij gevangen wordt. Een woordvoerder zegt te vrezen dat Kadhafi uit wraak standrechtelijk wordt geëxecuteerd als hij wordt gevonden.

In Tripoli was het vandaag redelijk rustig. Wel wordt er nog hevig gevochten rond het vliegveld van de stad. Daar zou ook een vliegtuig bij in brand zijn geschoten. De luchthaven is grotendeel in handen van het verzet, maar wordt onder vuur genomen vanaf een nabijgelegen militaire basis.

Wederopbouw

De Nationale Overgangsraad maakte vandaag bekend dat het instutuut van Benghazi naar Tripoli verhuist. Dat Kadhafi nog niet gevangengenomen is, is volgens een woordvoerder geen reden om de wederopbouw van het land uit te stellen.

De Overgangsraad denkt voor de wederopbouw van Libië zeker 10 jaar nodig te hebben. Al voor de opstand waren veel wegen en openbare voorzieningen door jarenlange verwaarlozing in een slechte staat. Ook moet de olieproductie weer op gang worden gebracht, zegt de raad.

Volgens de raad moeten nu eerst de buitenlandse tegoeden van het regime van Kadhafi worden vrijgegeven, zodat een begin kan worden gemaakt met de wederopbouw.

Aanstaande donderdag zal in Parijs een donorconferentie worden gehouden over Libië. Premier Rutte maakte vandaag bekend dat hij daar ook bij zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl