NOS NieuwsAangepast

PvdA wil rol staatshoofd beperken

De PvdA wil de rol van het staatshoofd wil beperken. Een werkgroep onder leiding van staatsrecht-deskundige Van den Berg stelt voor de koning geen rol meer te geven in de formatie.

Verder zou de premier bij een kabinetscrisis niet meer naar de koning moeten gaan, maar naar de Tweede Kamer. En het staatshoofd moet ook geen voorzitter meer zijn van de Raad van State.

De werkgroep vindt ook dat het aantal leden van het Koninklijk Huis moet worden teruggedrongen tot hooguit zes: de koning, zijn voorganger en opvolger en hun echtgenoten.

Politiek koningschap

De Tweede Kamer-fractie heeft het rapport met instemming ontvangen. Met de voorstellen wil de PvdA beter waarborgen dat in Nederland geen sprake is van een politiek koningschap.

De werkgroep vindt niet dat de grondwet moet worden veranderd en is er ook niet voor om het staatshoofd uit de regering te halen, zoals bijvoorbeeld de PVV wil. Die partij komt binnenkort met een eigen plan voor modernisering van de monarchie.

De discussie over modern koningschap leeft al langer in de Tweede Kamer. Behalve de PvdA en de PVV vinden GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren dat de invloed van het staatshoofd moet worden ingeperkt.

Premier Rutte liet eerder in een notitie weten dat hij niet wil tornen aan de rol van het staatshoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl