NOS NieuwsAangepast

Steve Jobs weg als topman Apple

Steve Jobs is per direct gestopt als topman van technologieconcern Apple. Dat schrijft hij in een persverklaring.

Jobs kampt al jaren met gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Sinds januari dit jaar was hij weer met ziekteverlof.

"Ik heb al gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple kon voldoen, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen", schreef Jobs. "Helaas is die dag nu gekomen."

Garage

Jobs (56) begon Apple samen met zijn vriend Steve Wozniak in 1976. In het begin werkten ze vanuit de garage van Jobs' ouderlijk huis, maar dankzij succesvolle producten als de Mac-computer, de iPhone en de iPad groeide Apple uit tot het waardevolste bedrijf ter wereld.

Jobs werd in 1985 uit het bedrijf gewerkt, na geruzie over welke kant het op moest met Apple. Toen het concern in 1997 op de rand van de afgrond balanceerde, kwam Jobs terug en wist hij het bedrijf weer op de rails te krijgen.

Volgens Google-baas Eric Schmidt, die ooit voor Apple werkte, dankt Jobs zijn succes aan het feit dat hij computers niet alleen technisch bekijkt, maar ook als een kunstwerk ziet. Schmidt noemt hem "de succesvolste Amerikaanse CEO van de afgelopen 25 jaar".

Opvolger

Tim Cook volgt Jobs op. Cook (50) stapte dertien jaar geleden over van Compaq naar Apple. Omdat hij de dagelijkse leiding op zich had genomen in de afwezigheid van Jobs, gold Cook als zijn gedoodverfde opvolger.

Jobs wordt voorzitter van de raad van toezicht. Het Apple-bestuur laat weten dat Steve Jobs nog wel "zijn unieke inzichten, creativiteit en inspiratie" zal blijven delen met het bedrijf.

De beurs reageerde meteen op het nieuws; het Apple-aandeel verloor in de eerste uren 5 procent van zijn waarde. Veel beleggers zien Jobs als de drijvende kracht achter het bedrijf en vreesden al langer voor zijn vertrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl