NOS NieuwsAangepast

Goede cijfers VS drukken goudprijs

De goudprijs is gisteren met bijna 6 procent gedaald. Dat is de sterkste daling in ruim drie jaar. Voor een troy ounce, het standaardgewicht van 31,1 gram, moet nu circa 1750 dollar worden betaald. Dat is omgerekend 56 dollar per gram.

Dinsdag daalde de prijs na geruchten dat de VS extra stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen. De daling van gisteren kwam door positieve cijfers over orders in de VS.

Door het goede nieuws neemt het vertrouwen in de wereldeconomie toe en nemen beleggers hun winst op goud.

Barometer

De afgelopen maanden brak de goudprijs record na record. Goud wordt gezien als een veilige investering in onzekere economische tijden. Afgelopen dinsdag bereikte het goud de hoogste prijs ooit van 1911 dollar, maar zakte daarna dus heel snel terug. Een groeiend aantal beleggers en investeerders zijn de voorbije tijd in goud gestapt, waardoor de prijs omhoog schoot.

In 2005 kostte een troy ounce nog maar 500 dollar, in 2009 werd de grens van 1000 dollar doorbroken. Daarna steeg de prijs nog sneller. In april dit jaar moest er al 1500 dollar neergeteld worden, in juli 1600 dollar en in augustus ging de prijs omhoog van 1700 tot ruim 1900 dollar.

Volgens Amerikaanse goudhandelaren is er geen reden voor paniek en is het "heel normaal en niet onverwacht" dat de goudprijs daalt bij positieve cijfers. "De goudprijs is een barometer voor de waarde van papieren geld."

Sommige analisten verwachten dat de goudprijs toch weer zal stijgen richting de 2000 dollar. Anderen denken dat de goudprijs een grote zeepbel is geworden, vergelijkbaar met de internetbubbel van 10 jaar geleden en dat de prijs flink zal dalen.

Zoet en zuur

De hoge goudprijs is zoet en zuur voor centrale banken. Zuur omdat ze uitgerekend vòòr de financiële crisis veel goud verkocht hebben tegen prijzen die drie tot vier keer lager zijn dan nu. De Nederlandsche Bank had dus veel meer kunnen verdienen aan de goudverkoop.

Het goede nieuws is dat centrale banken nog altijd grote voorraden goud in de kluizen hebben liggen die nu veel meer waard zijn. Volgens de laatste gegevens van de World Gold Council beschikt DNB nog over 612,5 ton goud en staat daarmee op de tiende plaats van landen met goudvoorraden.

Begin dit jaar was het opgestapelde Nederlandse goud nog zo'n 19,6 miljard dollar waard (13,7 miljard euro). Tegen de recordgoudprijs van deze week leverde het goud maar liefst 37 miljard dollar op (26 miljard euro). De Verenigde Staten is nummer één met 8100 ton goud en Duitsland is tweede met 3400 ton goud.

Schuldencrisis

In de discussies over de schuldencrisis rond Griekenland is al geopperd dat de Griekse staat misschien zijn goudvoorraad kan verkopen om de schuldenberg weg te werken of als onderpand. Maar dat levert niet veel op: slechts 111,5 ton, oftewel 6,8 miljard dollar (4,7 miljard euro).

Dat is bijna niets vergeleken met de 110 miljard euro die ze al gekregen hebben en de 215 miljard die de komende jaren geleend moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl