NOS NieuwsAangepast

Verzet Kadhafi-getrouwen houdt aan

In de Libische hoofdstad Tripoli is ook vandaag op verscheidene plekken gevochten. Rond Kadhafi's voormalige hoofdkwartier Bab al-Aziziya en in enkele wijken in het zuiden en centrum van de stad klinken geregeld explosies, schoten en raketvuur.

Getuige daarvan was ook de Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen. Hij moest rond het middaguur wegduiken toen er geschoten werd. Melissen moest door een gat in een muur wegduiken om te ontkomen. Hij kwam terecht op een Franse cameraploeg. Hij hield wat blauwe plekken over aan de duik.

In Bab al-Aziziya, op de weg naar de internationale luchthaven, op daken in het centrum en in de bossen rond de Tripoli zijn volgens verslaggevers nog sluipschutters actief.

Onder vuur

Ook zouden er tientallen raketten op de stad zijn afgevuurd.

Ook vanuit Sirte, de geboorteplaats van Kadhafi, zijn raketten afgeschoten op de stad Misrata. Aanhangers van Kadhafi zouden verder de steden Ajelat en Zuwarah in het westen van het land onder vuur hebben.

Volgens de Libische Nationale Overgangsraad zijn sinds zondag zeker 400 opstandelingen omgekomen en duizenden gewond geraakt. Ziekenhuizen melden grote tekorten.

Amnestie

De Overgangsraad heeft 1,3 miljoen dollar gezet op het hoofd van kolonel Kadhafi. Het geld is beschikbaar gesteld door een zakenman uit Benghazi.

De voorzitter van de Overgangsraad zei verder dat iedereen die erin slaagt Kadhafi te doden of gevangen te nemen, kan rekenen op amnestie. Dat geldt ook voor mensen uit zijn naaste omgeving.

Waar Kadhafi zich bevindt, is nog altijd onduidelijk. Een opstandelingenleider zei vandaag dat Kadhafi vermoedelijk nog in een wijk van Tripoli is. Gisteren zei ook de Overgangsraad dat Kadhafi waarschijnlijk nog in Tripoli is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl