NOS NieuwsAangepast

Journalisten in hotel Tripoli vrij

De buitenlandse journalisten die vastzaten in het Rixos-hotel in Tripoli zijn vrijgelaten. Dat melden internationale media, waaronder de BBC en CNN die er zelf verslaggevers hadden zitten.

De 35 reporters werden vanaf het begin van de gevechten om Tripoli vastgehouden door gewapende aanhangers van Kadhafi. Hun situatie werd steeds penibeler wegens gebrek aan water en voedsel.

Het hotel ligt op twee kilometer van het hoofdkwartier van Kadhafi waar vandaag zwaar werd gevochten. Een reporter van CNN die ook in het hotel zat, meldde ook zware gevechten rond het hotel. Dat werd bevestigd door een verslaggever van de BBC buiten het hotel. Die zei dat ook op de weg naar het hotel hevig wordt gevochten.

Of de journalisten zijn bevrijd of zijn vrijgelaten is niet duidelijk. Volgens Matthew Price van de BBC waren de Kadhafi-aanhangers in elk geval doodsbang dat zij gedood zouden worden als zij in handen van de rebellen zouden vallen. Price collega Paul Danahar, die buiten het hotel was, twitterde dat de rebellen steeds dichter bij het hotel kwamen en enkele bewakers ontwapenden.

Nachtmerrie

CNN-journalist Matthew Chance vertelde even later in de uitzending van de Amerikaanse zender dat het emotionele dagen zijn geweest met de andere reporters. "De emoties bereikten soms een hoogtepunt, dan waren we weer heel bedroefd. Maar er was ook een collegiale sfeer. We probeerden te focussen op het werk, we gebruikten elkaars satelliettelefoons, namen samen beslissingen over wat we verder zouden gaan doen en maakten ook nog de nodige grappen."

Over zijn bewakers was uiteraard Chance minder te spreken. Ze waren zeer vijandig en agressief en beschuldigden de westerse media van de chaos in Libië, aldus Chance. "Ze trapten deuren in, hielden ons onder schot, verder was het erg warm en geen airconditioning. Het was een nachtmerrie."

Eén van de tweet die Chance vanuit het hotel stuurde, luidde: "Ik hoop dat dit met een sisser afloopt en niet met een knal." Het werd dus een sisser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl