NOS NieuwsAangepast

Na 9/11 verdiepte ik mij in de islam

Alles zou anders worden na 11 september 2001. Hoe precies, dat wisten we een dag later nog niet, maar dat de aanslagen de wereld zouden veranderen, was duidelijk. Maar ís er iets veranderd, tien jaar later? En wat dan precies? De NOS vroeg het u. Het verhaal van Mustapha.

Op 11-09-01 was ik nog student. De aanslagen hielden iedereen enorm bezig. Zo ook mijn medestudenten. Gelukkig werd ik er niet persoonlijk op aangesproken, maar je merkte soms wel dat sommigen de neiging hadden zichzelf negatief over de islam uit te laten, maar vanwege mijn aanwezigheid dat toch maar niet deden. Je voelde daardoor wel een bepaalde afkeuring.

Sindsdien ben ik me meer in de islam gaan verdiepen. Natuurlijk had ik al veel meegekregen van thuis en les op de moskee. Maar ik wilde meer weten zodat wanneer iemand mij van iets zou beschuldigen, ik meteen een weerwoord zou hebben. En ik was niet de enige. Diverse gastcolleges werden er georganiseerd waarop zowel vele moslims als niet-moslims afkwamen.

Sindsdien ben ik ook meer gaan praktiseren en ik heb sinds lange tijd ook een (lange) baard. Dat maakt dat ik vaak word nagekeken op straat. Vooral in de polder waar ik woon.

Maar ik vind dat op zich niet raar. Ik zou ook omkijken als ik een indiaan zou zien. Wat ik wel jammer vind is dat mensen je enorm onderschatten. Mensen gaan heel langzaam praten als ze je aanspreken. Alsof je ze niet begrijpt. Denken dat je een bijstandsuitkering hebt. Terwijl je wel een universitaire opleiding hebt afgerond, nota bene les hebt gehad van oud-minister-president Balkenende en nu eigen ondernemer bent. Je blijft jammer genoeg voor de meeste mensen een groot vraagteken.

Heeft 9/11 uw leven ook drastisch veranderd? Of juist niet? Mail uw verhaal naar de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl