NOS NieuwsAangepast

Dominique Strauss-Kahn vrij man

Het proces tegen Dominique Strauss-Kahn is van de baan. De rechtbank in New York volgt het voorstel van de openbaar aanklager om alle aanklachten tegen de oud-topman van het IMF te laten vallen, wegens onbetrouwbaarheid van de vrouw die hem beschuldigde van verkrachting.

Strauss-Kahn krijgt zijn paspoort terug en mag terugkeren naar Frankrijk. De verdediging ging nog in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter om geen nieuwe aanklager aan te stellen, maar die procedure werd vrij snel afgewezen.

Nachtmerrie

De oud-IMF-topman wilde na afloop alleen schriftelijk reageren en liet wel weten ernaar uit te zien naar huis terug te keren. "De afgelopen maanden waren een nachtmerrie voor mij en mijn fanilie", aldus Strauss-Kahn.

Zijn advocaten grijpen de afsluiting van de affaire aan om scherpe kritiek te leveren op de media. "Iedereen wilde hem schuldig verklaren, niet alleen de politie, maar ook de media. Niemand nam de moeite om deze zaak kritisch te bekijken."

Buiten de rechtszaal werd geprotesteerd door mensen die menen dat Strauss-Kahn wel degelijk schuldig is. Ze droegen borden met teksten als 'DSK ziet vrouwen als eigendom'.

Vertrouwen verloren

Op 15 mei werd Strauss-Kahn vastgezet op beschuldiging van verkrachting in een hotel. Hij zou de 33-jarige vrouw naakt hebben overvallen en gedwongen tot orale seks.

Gaandeweg het onderzoek verloor het OM het vertrouwen in het kamermeisje, omdat ze haar verklaring steeds weer veranderde. Ook had ze een andere verkrachting compleet verzonnen om een verblijfsvergunning te krijgen.

Ontslag

Bovendien werden er wel sporen gevonden van seks, maar was het niet duidelijk of dat ook ook onder dwang gebeurde. Een medisch rapport over de vrouw kon geen duidelijkheid brengen.

Strauss-Kahn gaf zijn topfunctie bij het IMF op om zich volledig op zijn verdediging te kunnen richten. Voor het schandaal werd hij in Frankrijk gezien als een eventuele uitdager van president Sarkozy bij de verkiezingen van volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl