NOS NieuwsAangepast

Utøya overgedragen aan jongerenpartij

Het eilandje Utøya bij Oslo is vannacht overgedragen aan de sociaal-democratische jongerenpartij. Het terrein, waar Anders Breivik een maand geleden een bloedbad aanrichtte, was tot die tijd verboden gebied.

Dat Utøya weer in handen is van de partij betekent niet dat iedereen het eiland op mag. "Het is nog geen open gebied. De jongerenpartij houdt het voorlopig nog gesloten voor journalisten", zegt correspondent Rolien Creton.

Symbolisch

Utøya werd "om symbolische redenen" pas dinsdag overgedragen, weet Creton. "Maandag was het precies een maand na het bloedbad en daarom koos de jongerenpartij niet voor die dag."

Het eilandje is eigendom van de jongerenafdeling van de sociale-democratische partij. Die partij kreeg het vijftig jaar geleden cadeau van een vakbond. "Sindsdien worden er traditiegetrouw politieke zomerkampen gehouden. Op die kampen komen toptalenten van de partij bij elkaar."

Monumenten

Het eiland blijft gebruikt worden voor de zomerkampen, maar de jongerenpartij voert er wel veranderingen door. "Alles op Utøya herinnert aan het bloedbad. Een speciaal fonds, het 22 juli-fonds, heeft 2,5 miljoen euro ingezameld. Daarvan zullen monumenten worden geplaatst", vertelt Creton.

"Ook is besloten het clubgebouw volledig te gaan verbouwen. Niet omdat het beschadigd is, maar omdat daar de meeste jongeren zijn doodgeschoten. Daar zijn te veel herinneringen."

In de zomer van 2012 moet alles klaar zijn. "Dan wordt het eerste zomerkamp na het bloedbad van Breivik gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl