NOS NieuwsAangepast

Strijd om Tripoli lijkt begonnen

De opstandelingen in Libië zeggen dat ze zijn begonnen aan de slag om Tripoli. Ze zijn opgerukt tot een paar kilometer van de stad en gisteravond en vannacht kwam het in de stad al tot gevechten met het regeringsleger.

Er waren schoten en explosies te horen in verschillende delen van de stad. Een regeringswoordvoerder zei op de staatstelevisie dat enkele tientallen opstandelingen de stad waren binnengedrongen, maar dat ze zijn teruggeslagen door het leger. "Tripoli is veillig", zei hij. Hij sprak het gerucht tegen dat kolonel Kadhafi Libië is ontvlucht en dat hij asiel heeft gevraagd in Egypte of Zuid-Afrika.

De opstandelingen kregen zaterdag twee belangrijke steden in handen: Zawiya, zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli, en de stad Zlitan, 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Daardoor is Tripoli zo goed als geïsoleerd en is ook de aanvoerroute vanuit het buurland Tunesië afgesloten.

De NAVO voerde bombardementen uit op de weg van Tripoli naar Zawiya om strijders van Kadhafi tegen te houden.

Brega

Vrijdag kregen de opstandelingen de belangrijke oliestad Brega al in handen, maar daar is opnieuw geweld uitgebroken. Troepen van Kadhafi zouden aanvallen en bombardementen uitvoeren.

Een paar weken geleden begonnen de opstandelingen aan een nieuw offensief. Ze proberen al maanden Tripoli te bereiken. Het protest in Libië begon in februari nadat de bevolking in Tunesië en Egypte met succes in opstand was gekomen tegen het bewind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl