NOS NieuwsAangepast

Amfora's Cousteau terug in zee

Voor de kust van Marseille zijn 250 eeuwenoude amfora's weer afgezonken in de Middellandse Zee. De Romeinse kruiken hebben geen archeologische waarde meer en zullen worden gebruikt om duikers te lokken.

Het project is een idee van de plaatselijke duikclub. De amfora's werden in de jaren 50 door de wereldberoemde duiker Jacques Cousteau opgedoken uit de Middellandse Zee. Omdat ze allemaal kapot zijn, besloot de plaatselijke archeologische dienst ze niet langer te bewaren.

Het hoofd van duikclub Neptunus vond het jammer dat de kruiken bij het oud vuil terecht zouden komen en vroeg of hij ze mocht hebben om voor de kust te plaatsen.

Bootje

Vorig jaar werden de eerste kruiken geplaatst. Ze zijn met ijzerdraad vastgezet op de bodem van de zee. De kruiken, elk 25 kilo zwaar, liggen in de vorm van een bootje, alsof er eeuwen geleden een schip is vergaan.

Toen de directeur van de archeologische dienst recentelijk zelf een kijkje ging nemen, was hij zo enthousiast dat hij spontaan nog eens tientallen amfora's doneerde. In totaal liggen er nu zo'n 250 stuks aardewerk op een diepte van 14 meter.

Enthousiast

Volgens de Neptunus Club zijn de eerste reacties enthousiast. Het aardewerk is ook voor minder ervaren duikers goed te bereiken en er zijn nog geen gevallen van vandalisme bekend.

Bovendien zijn de kruiken populair bij het onderwaterleven: octopussen, kleine visjes en planten tieren er welig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl