NOS NieuwsAangepast

Kamp: pensioenakkoord wordt verzacht

Het kabinet wil tegemoetkomen aan een bezwaar van de vakcentrale FNV tegen het pensioenakkoord. Dat zegt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het nieuwe plan wordt de korting op de AOW voor mensen die eerder willen stoppen met werken, verzacht voor de lage inkomens.

Volgens het pensioenakkoord gaat de AOW in 2020 naar 66 jaar. Mensen die op hun 65ste stoppen, krijgen levenslang een 6,5 procent lagere uitkering.

Overgang

Kamp zegt dat wordt bekeken of mensen met een laag inkomen tussen hun 62ste en 64ste extra geld toegespeeld kunnen krijgen. Dat geld moeten ze dan sparen, waardoor de overgang naar het pensioen makkelijker wordt.

"In de laatste 3 jaar dat mensen werken, kunnen ze een bedrag extra sparen omdat ze wat minder belasting betalen. Dat geld kunnen ze dan gebruiken om de overgang naar de AOW wat soepeler te laten verlopen", zegt minister Kamp.

Met name FNV Bouw heeft steeds gepleit voor reparatie van deze inkomensachteruitgang. Leden van de grootste FNV-bond, Bondgenoten, wezen het pensioenakkoord maandag in een referendum met overgrote meerderheid af.

Regeerakkoord

In een interview met de Volkskrant herhaalde Kamp ook nog eens dat als de FNV intern niet voldoende steun kan vinden voor het pensioenakkoord, hij zonder de FNV verdergaat.

De verschillende bonden binnen de vakcentrale zijn verdeeld over het voorgestelde pensioenakkoord en stemmen daarover op 12 september.

Als er een 'nee' volgt, is het wat Kamp betreft afgelopen: "Dan ga ik op 13 september verder om de problemen conform de afspraken uit het regeerakkoord uit te voeren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl