NOS NieuwsAangepast

OM België heeft geen verwijten Pukkelpop

Het Belgische Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de organisatie van Pukkelpop niet nalatig is geweest.

Na voorlopig onderzoek zegt het OM dat het noodweer zo ernstig en onvoorspelbaar was, dat de organisatie in Hasselt niet verantwoordelijk kan worden gehouden.

"Als je over het terrein vliegt, dan zie je dat er een spoor van vernieling is getrokken van 60 meter breed over enkele kilometers. Dit kan onmogelijk voorspeld worden als een lokaal onweer en is van uitzonderlijke omvang", zegt de Hasseltse procureur Rubens voor de Vlaamse tv.

De organisatie zei eerder zelf al dat het drama niet was te voorzien. Ze zegt dat het noodweer onverwachts kwam. Het Belgische weerinstituut KMI zegt dat het wel een waarschuwing voor noodweer in België had afgegeven.

Plunderaars

Festivalgangers die hun tenten moeten achterlaten op de getroffen camping hebben te maken gehad met plunderaars.

De vertrokken festivalgangers konden vandaag hun spullen op het kampeerterrein van Pukkelpop komen halen. Uit een aantal van die tenten zouden spullen gestolen zijn.

Veel bezoekers verlieten het terrein tijdens en na de storm en lieten hun tent achter op de ondergelopen camping.

'Stukgescheurd'

Meerdere getroffenen doen in de Belgische media hun verhaal. "Onze tent werd stukgescheurd en de bewaker moest onze bezittingen hardhandig verdedigen", zegt een jngen tegen De Standaard.

"Iedereen was zwaar aangeslagen van de ramp en later op de camping hoor je dat andere jongeren van de miserie gebruik maken om op rooftocht te trekken. Ik heb de hele nacht postgevat bij mijn tent. Dat was de enige manier om een beetje controle uit te oefenen", aldus een andere bezoeker.

"M'n tent stond er gister helemaal. Nu vanmorgen hebben ze 'm gewoon opengesneden. Ik heb nog twee broeken kunnen vinden", laat een meisje aan de Belgische VRT weten.

Op het festival kwamen vijf Belgen om het leven. Er zijn tien zwaargewonden; onder hen zijn drie Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl