NOS NieuwsAangepast

Frustratie bij slachtoffers tsunami Japan

In Japan groeit de frustratie over de opvang van tsunamislachtoffers. De bouw van tijdelijke huizen gaat te langzaam. Daardoor moeten duizenden mensen, vijf maanden na de ramp, nog steeds slapen op vloeren in gymzalen en lopen daarbij gezondheidsrisico's.

Correspondent Wouter Zwart ging terug naar Japan en bezocht de zwaar getroffen kustplaats Onagawa. Van de 10.000 inwoners stierven er 1000 op 11 maart. De helft van het dorp raakte dakloos.

Gezondheidsproblemen

"Mensen wonen hier al vijftig dagen tussen de kartonnen dozen", zegt Zwart. "En dat met temperaturen van ver boven de 30 graden. Zonder frisse luchttoevoer wordt dat steeds ongemakkelijker."

Volgens Zwart kampen de bewoners met muggen- en vliegenplagen. In combinatie met het warme klamme weer zorgen ze voor ernstige gezondheidsproblemen.

'Er zijn zoveel vliegen'

"Mensen hebben al virussen opgelopen", zegt een vrouw wiens man is overleden als gevolg van de gezondheidsrisico's. "Het is zwaar. Eten kun je niet laten staan. Er zijn zo veel vliegen. Als je even weggaat en terugkomt, stikt het van de vliegen."

Volgens de manager van het opvangcentrum hebben de problemen met geld niets te maken. "Je zou denken dat Japan een rijk land is. Maar geld speelt hier geen rol. De bouw is vertraagd en dus kunnen mensen nog niet weg uit de opvang."

'Ongewone taferelen'

De kleine tijdelijke opvanghuisjes zijn er al wel, maar er zijn er nog lang niet genoeg om alle slachtoffers op te kunnen vangen.

"Het zijn ongewone taferelen voor een land dat zo bekendstaat als modern, schoon en goed georganiseerd", zegt Zwart. "Toch is ook dit een realiteit waarmee de Japanners zullen moeten leren leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl