NOS NieuwsAangepast

Vragen over weeralarm Pukkelpop

In België zijn vragen gerezen over het weeralarm rond Pukkelpop. De organisatie van het muziekfestival zegt te zijn overvallen door het noodweer van gisteren. Het drama, waarbij vijf doden vielen, was dan ook niet te voorkomen, vindt de organisatie.

Die verklaring lijkt in strijd met wat het Belgische weerinstituut KMI zegt, namelijk dat er gisterochtend wel een weeralarm is afgegeven voor België.

Ontwortelde bomen

Volgens een woordvoerster van het instituut was code oranje afgekondigd. Dat is de op één na zwaarste waarschuwing. De code oranje betekent dat er kans is op grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen en blikseminslagen.

"Als een warme en koude lucht elkaar ontmoeten, wordt daar de lucht snel omhoog geduwd", legt weerman Erwin Kroll uit. "De koude lucht kruipt als het ware onder de warme. Daarna wordt lucht uit hogere regionen naar beneden gestuwd, wat zo maar met 130 kilometer per uur kan gebeuren, want zo hard waait de wind daar. Dan krijg je dus de windstoten die we gisteren zagen."

Pech

Het is alleen altijd de vraag waar dat plaatsvindt, zegt Kroll. "Je zag het gisteren aankomen: het was snikheet in België en daar kwam koude lucht vanuit het westen tegenaan. Dan weet je dat het daar fout gaat, maar waar precies is niet te voorspellen."

"Die mensen hebben gewoon pech gehad. Als dit een kilometer verderop was gebeurd, was er misschien alleen een hooiberg weggeblazen en was het festival verregend, maar gewoon doorgegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl