NOS NieuwsAangepast

Wageningen creëert muggenplaag

De universiteit van Wageningen bootst vanmiddag een muggenplaag na. De wetenschappers gaan tienduizenden muggen vrijlaten om hun vlieggedrag te kunnen bestuderen.

Om zo veel muggen bij elkaar te krijgen, hebben de wetenschappers 300.000 muggeneitjes verzameld. De onderzoekers moesten lang op warm weer wachten, voor het experiment door kon gaan. Pas na een paar dagen boven de 20 graden komen de eitjes op natuurlijke wijze uit.

De diertjes worden in een open veld losgelaten en maximaal 250 meter verderop weer gevangen. Later volgt een onderzoek met obstakels zoals struiken en bosjes. Het experiment kan handig zijn voor planologen die met de bouw van een woonwijk de overlast van muggen willen beperken.

Vallen

Buurtbewoners in Wageningen hoeven zich geen zorgen te maken. Het proefveld ligt op ongeveer een kilometer afstand van de dichtstbijzijnde bebouwing. Zo ver vliegen de muggen niet.

De insecten worden gevangen met behulp van vijftig CO2-vallen. De vallen spuiten koolzuurgas de lucht in dat de adem van mensen en dieren imiteert. Vervolgens worden de muggen door een ventilator in een valnet gezogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl