NOS NieuwsAangepast

Verhagen: gietijzeren gasleidingen vervangen

Gietijzeren gasleidingen onder woonwijken moeten binnen vijf jaar zijn vervangen. Dit geldt ook voor gebieden waar veel gebouwd wordt.

Dit zegt minister Verhagen van Economische Zaken in een reactie op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die zich zorgen maakt over verouderde gasleidingen in Nederland. Volgens de raad is het materiaal van de leidingen niet bestand tegen zware trillingen.

Ongeschikt

Door de toename in intensiteit en zwaarte van het verkeer ontstaan meer trillingen. Daardoor zijn de leidingen volgens de raad ongeschikt geworden voor het doorvoeren van aardgas.

Volgens Verhagen is het Nederlandse gasnet "een van de veiligste" in Europa. Wel moeten de verouderde gietijzeren leidingen binnen vijf jaar vervangen zijn in woonwijken en waar gebouwd wordt. "Onder weilanden kan langer de tijd worden genomen," aldus Verhagen.

Explosies

Het gaat om zo'n 10.000 kilometer aan gietijzeren leidingen. In 2009 werd er al gewaarschuwd, maar volgens de Onderzoeksraad is er te weinig gebeurd. Er zou slechts 500 van de 10.000 kilometer zijn vervangen.

Volgens de Onderzoeksraad kan er een gevaarlijkse situatie ontstaan. In Frankrijk zijn door een dergelijke situatie twee explosies geweest, waarbij meer dan twintig doden vielen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl