NOS NieuwsAangepast

Wientjes wil duidelijke taal Europa

Werkgeversvoorzitter Wientjes is bezorgd over de politieke leiding van Europa. De belangrijkste EU-landen moeten nog duidelijker maken dat er harde maatregelen worden genomen om de euro te steunen.

Wientjes zei dat in het radioprogramma Goedemorgen Nederland van de KRO.

Volgens Wientjes komt de economie er niet bovenop als consumenten steeds "horrorverhalen" horen "dat we Europa gaan afbreken". Hij vindt dat landen die zich niet aan de begrotingsregels houden, automatisch onder strenge curatele komen te staan van Europa.

Gedwongen

Wientjes maakt een vergelijking met Nederlandse gemeenten die in geldnood zitten. Die krijgen de zogenoemde artikel 12-status, wat betekent dat ze onder financiële curatele van het Rijk komen te staan. "Er moet een keihard systeem komen, waarin eurolanden onder Europees gezag gedwongen worden zich aan de afspraken te houden."

De afspraken die bondskanselier Merkel en president Sarkozy eerder deze week maakten, zijn daarvoor een goede basis, zegt Wientjes. "Het komt nu op de uitwerking aan."

Ruggegraat

De werkgeversvoorzitter had gisteren een gesprek met premier Rutte, die er volgens Wientjes van overtuigd is dat "de euro de ruggegraat is van onze exporterende economie".

Wientjes waarschuwt voor een recessie als het vertrouwen niet herstelt. Wel vindt hij dat Nederland er relatief goed voorstaat met onder meer een lage werkloosheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl