NOS NieuwsAangepast

Eerste aanklachten tegen Gbagbo

Justitie in Ivoorkust heeft de eerste aanklachten opgesteld tegen voormalig president Gbagbo en zijn vrouw Simone. Ze moeten zich onder meer verantwoorden voor economische misdaden, beroving, plundering en verduistering.

De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij staatsgelden gebruikt heeft om aan de macht te blijven. Laurent Gbagbo verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen, maar weigerde vervolgens af te treden.

Er volgde een maandenlange gewapende strijd tussen de aanhangers van Gbagbo en die van de internationaal erkende winnaar Ouattara, totdat Gbagbo werd opgepakt.

Internationaal Strafhof?

Bij de strijd kwamen 3000 mensen om het leven. Tienduizenden sloegen op de vlucht.

Door Gbagbo voorlopig alleen voor economische misdaden aan te klagen, houdt de Ivoriaanse Justitie de deur open naar een eventuele aanklacht bij het Internationaal Strafhof. De rechters daar onderzoeken of een zaak tegen Gbagbo mogelijk is.

Justitie in Ivoorkust gaf eerder aan niet voldoende capaciteit te hebben om een uitgebreid onderzoek te doen naar de bloedige strijd tussen aanhangers van Gbagbo en de huidige president Ouattara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl