NOS NieuwsAangepast

HP stopt met tablets en smartphones

Hewlett-Packard stopt met de TouchPad-tabletcomputers en smartphones. Ook overweegt het Amerikaanse technologiebedrijf zijn pc-tak af te stoten.

HP wil de rigoreuze beslissingen nemen om het bedrijf opnieuw tot bloei te brengen. Het kwakkelt al jaren door de veranderende wensen van consumenten en de economische crisis. Het aandeel HP leverde dit jaar bijna een kwart van zijn waarde in.

Het bedrijf wil zich meer gaan richten op software, zoals een opkomende markt als cloudcomputing. HP heeft daarom een bod uitgebracht op het Britse softwarebedrijf Autonomy. Met de overname is ongeveer 10 miljard dollar gemoeid.

Verrassing

Dat HP stopt met de smartphone en tablets komt als een verrassing. Het bedrijf introduceerde twee maanden geleden juist nog een nieuwe smartphone, die de strijd met de iPhone moest aangaan.

HP kocht bovendien twee jaar geleden smartphonefabrikant Palm voor bijna twee miljard dollar en beloofde dat het nieuwe besturingssysteem WebOS de concurrentie met Apple en Google's Android aankon.

Met het besluit volledig te stoppen geeft HP toe dat het te ver achter ligt bij de concurrenten. Er wordt nog getwijfeld of WebOS aan een ander bedrijf wordt uitgehuurd of dat het helemaal verkocht zal gaan worden.

Zelfstandig

De pc-tak van HP zal mogelijk als zelfstandig bedrijf verdergaan. HP kocht Compaq negen jaar geleden voor 25 miljard dollar.

Hoewel veel van de winst van HP afkomstig was van de pc-tak, waren er toch al maanden geruchten dat HP wil stoppen met pc's, omdat consumenten de traditionele desktop achter zich laten.

Volgens de Duitse baas van HP, Leo Apotheker, zal binnen anderhalf jaar besloten worden wat er met de pc-afdeling gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl