NOS NieuwsAangepast

VS en EU: Assad moet weg

De Amerikaanse regering vindt dat de Syrische president Assad het veld moet ruimen wegens de gewelddadige onderdrukking van de bevolking. President Obama heeft dat laten weten in een schriftelijke verklaring.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen rechtstreeks aandringen op het aftreden van Assad. Minister Clinton van Buitenlandse Zaken heeft nieuwe sancties tegen Syrië aangekondigd. Alle Syrische tegoeden zijn bevroren en de invoer van olie en olieproducten zijn verboden.

EU, Rosenthal

Ook de Europese Unie vindt dat Assad moet gaan. In een verklaring zegt EU-buitenlandcoördinator Ashton dat Assad alle legitimiteit heeft verloren. "We roepen hem op om in het belang van Syrië de weg vrij te maken." Bondskanselier Merkel, president Sarkozy en premier Cameron hebben ieder ook een oproep gedaan.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal sluit zich bij de oproep aan. "De maat is vol", stelt hij. Volgens Rosenthal is een Libisch scenario niet denkbaar. De permanente leden in de Veiligheidsraad China en Rusland zouden onherroepelijk hun veto uitspreken tegen een dergelijke resolutie, zei Rosenthal. "Dan zou Syrië in zijn vuistje lachen." Rosenthal denkt dat de sancties effectief genoeg zullen zijn.

'Geweld gaat door'

In Syrië zelf lijkt het geweld gewoon door te gaan, ondanks de verzekering van Assad dat alle operaties van het leger en de politie tegen demonstranten zijn stopgezet. Zo zouden vandaag in de stad Homs negen mensen zijn doodgeschoten. Ook in de hoofdstad Damascus zou weer hard tegen demonstranten zijn opgetreden.

President Assad gaf gisteren in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de garantie dat hij geen geweld meer zou gebruiken tegen betogers.

Rapport

VN-onderzoekers concludeerden eerder dat het Syrische leger zich met zijn optreden tegen betogers mogelijk schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. In een rapport van 22 pagina's wordt melding gemaakt van executies zonder vorm van proces, het martelen van gevangengenomen demonstranten en het beschieten van kinderen.

Het rapport wordt aangeboden aan de VN-Veiligheidsraad, met de aanbeveling Syrië voor het Internationaal Strafhof te slepen.

In het rapport staat onder meer dat 26 geblinddoekte mensen op 1 mei in een voetbalstadion zijn terechtgesteld. Ook zijn betogers door scherpschutters van het leger en vanuit helikopters beschoten. Daarbij zijn honderden doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl