NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen in economie fors lager

Het vertrouwen van de Nederlanders in de economie heeft een forse duikeling gemaakt. De graadmeter van het CBS waarmee het consumentenvertrouwen gemeten wordt, daalde deze maand met 9 punten en kwam uit op min 21.

Voor de recessie stond deze index op plus 15. In 2007 trad geleidelijk een daling in tot min 35 op het dieptepunt van de crisis.

Consumenten zijn niet alleen pessimistisch over de economische situatie nu, maar ook over die van het komend jaar.

De terugval is de tweede in korte tijd. In juni werden consumenten ook al een stuk somberder. Over de persoonlijke financiële situatie zijn consumenten iets minder negatief. Maar ze kopen nog steeds weinig, alleen voor grote aankopen vinden ze het wel een goede tijd.

Aandelen

De verslechtering van het vertrouwen gaat gelijk op met de crisis op de beurzen. Volgens het CBS zijn beurskoersen en consumentenvertrouwen nauw met elkaar verweven.

"De betrokkenheid van de consument met de aandelenmarkt is groot", zegt het cijferbureau. Dat komt niet alleen doordat veel particulieren zelf aandelen hebben, maar ook doordat de beurzen invloed hebben op bijvoorbeeld de pensioenen.

Beroepsbevolking

De werkloosheid is vorige maand met 20.000 personen gestegen. Er zitten nu 413.000 Nederlanders zonder werk. Het is voor het eerst dit jaar dat dit cijfer boven de 400.000 is. Van de beroepsbevolking is nu 5,3 procent werkloos. De stijging in juli was onder mannen en vrouwen ongeveer even groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl