NOS NieuwsAangepast

Indiase premier hekelt activist

De Indiase premier Singh heeft in het parlement uitgehaald naar Anna Hazare, een man die in India bekend is om zijn strijd tegen corruptie. Hazare werd onlangs gearresteerd, waarop duizenden mensen in het hele land uit protest de straat op gingen.

De nieuwe anti-corruptiewet, die hij zelf had afgedwongen, vindt hij te zwak. Er mag bijvoorbeeld geen onderzoek worden gedaan naar mensen bij de overheid, zoals de premier of rechters.

Premier Singh zegt dat de activist het nieuwe beleid totaal niet heeft begrepen.

Sympathisanten

De 74-jarige Hazare werd opgepakt toen hij in een park in de hoofdstad New Delhi in hongerstaking wilde gaan. Toen hij na een paar uur werd vrijgelaten weigerde Hazare de gevangenis te verlaten. Hij gaat pas weg als hij tegen de nieuwe wet mag protesteren.

Bij de gevangenis hebben zich vandaag weer duizenden sympathisanten verzameld.

Samenscholingsverbod

Gisteren werden bij demonstraties volgens de politie 1300 mensen opgepakt. Er zijn ook berichten dat er duizenden arrestaties waren. Verspreid over het land gingen mensen de straat op die kwaad waren over de arrestatie van Hazare.

Hazare werd vastgezet in een beruchte, overvolle gevangenis in New Delhi. Dat wekte de woede van veel mensen. Door de demonstraties heeft de politie een samenscholingsverbod afgekondigd in New Delhi.

Videoboodschap

In een van tevoren opgenomen videoboodschap roept Hazare Indiërs op na zijn arrestatie door te gaan met het protest. Zijn advocaat gaat het samenscholingsverbod aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Veel Indiërs zijn kwaad over de grootschalige corruptie bij de overheid en omkoopschandalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl