NOS NieuwsAangepast

Economie groeit nauwelijks nog

De economische groei in Nederland is in het afgelopen kwartaal sterk afgezwakt. In vergelijking met het eerste kwartaal was de groei 0,1 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar was de groei anderhalf procent.

Volgens het CBS komt de verminderde groei vooral door een tegenvallende export. Deze groeide weliswaar met 2,9 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar deze groei is aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Minder voedingsmiddelen

Uit de cijfers blijkt dat Nederlandse huishoudens evenveel uitgaven als in het tweede kwartaal van 2010. De uitgaven aan duurzame goederen stegen, maar aan voedings- en genotsmiddelen werd duidelijk minder uitgegeven.

Ook daalde het gemiddelde gasverbruik van huishoudens. Dat komt doordat het weer het afgelopen kwartaal zachter was dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De sterke afzwakking van de economische groei is geen verrassing, gezien de afhankelijkheid van de Nederlandse economie van het buitenland. Vanochtend werd bekend dat de Duitse economie ook bijna niet meer groeit. De groei in Frankrijk is helemaal tot stilstand gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl