NOS NieuwsAangepast

Premie autoverzekering fors omhoog

Onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB) worden autoverzekeringen flink duurder. DNB vindt de premie nu te laag.

Volgens de toezichthouder heeft een grote groep autoverzekeraars vorig jaar verlies geleden. De verzekeraars hebben te weinig opzij gezet om tegenslagen op te vangen.

Uit onderzoek naar 28 verzekeraars blijkt dat bijna de helft (12) "structureel een te lage premie" in rekening brengt. De DNB heeft deze verzekeraars de wacht aangezegd.

Failliet

Een half jaar geleden waarschuwde DNB al voor de gevolgen van te lage premies. Volgens de toezichthouder kan een lage, niet kostendekkende premie bij een verzekeraar leiden tot financiële problemen. Vorig jaar ging de kleine verzekeraar Ineas failliet. DNB vreest dat andere verzekeraars kunnen volgen.

Enkele verzekeraars hebben de premie al verhoogd. Volgens ASR zijn er inderdaad "dusdanig veel schadeclaims ingediend dat wij de premie moesten verhogen". Ditzo, het internetlabel van ASR, heeft de premie gemiddeld met 8 procent laten stijgen. Ook andere verzekeraars hebben onder druk van DNB de premie verhoogd.

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vorig jaar de premies voor autoverzekeringen voor het vijfde jaar op rij zijn gedaald. Tussen 2006 en 2010 daalde de gemiddelde WA-premie met 17 procent van 311 euro naar 257 euro. Maar onder druk van DNB verhogen nu steeds meer verzekeraars de premie.

Jongeren

Uit informatie van de online tussenpersoon Independer.nl blijkt dat veel verzekeraars de premies nu al flink verhogen. Directeur Edmond Hilhorst: "Begin dit jaar, na de oproep van DNB, zijn de premies snel gestegen. De premies lagen in juni dit jaar al 11 procent hoger dan in juli 2010."

Volgens hem gaan jongeren bij de ANWB-verzekeraar Unigarant 25 procent meer premie betalen voor dezelfde dekking, terwijl ook bestuurders van 70 jaar en ouder het tarief met 20 procent zien stijgen. Acura heeft volgens Hilhorst de premie op 1 augustus zelfs met 50 procent verhoogd.

In een reactie zegt een woordvoerder van Delta Lloyd dat het goed is dat De Nederlandsche Bank "ongewenste marktontwikkelingen" aan de orde stelt. "De concurrentie is stevig." Ook Delta Lloyd heeft vorig jaar de autopremies al verhoogd, "vanwege de grote schade door het slechte weer".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl