NOS NieuwsAangepast

Nederland ontdooit Libische tegoeden

Nederland gaat een deel van het Libisch geld op Nederlandse bankrekeningen inzetten voor hulp aan de Libische bevolking. Het gaat om 100 miljoen euro.

Dit heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Nederland heeft in maart een groot deel van Libische tegoeden bevroren als sanctie tegen het bewind van Kadhafi. Het gaat onder meer geld van de Libische dictator en zijn familie.

Medicijnen

Op dringend verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft de Nederlandse regering nu 100 miljoen euro vrij. De WHO gebruikt dit geld om medicijnen te geven aan de Libische bevolking. De medicijnen gaan naar de bevolking in Benghazi en andere rebellengebieden. Ook worden medicijnen verstrekt aan burgers, die nog onder controle van het regime staan.

Nederland kan bevroren tegoeden weggeven, omdat de Verenigde Naties hiervoor toestemming hebben gegeven.

Eerste land

Nederland is het eerste land dat Libische geld op Nederlandse bankrekeningen gebruikt om de burgerbevolking aan medicijnen te helpen.

Volgens minister Rosenthal is de ontdooiing van de Libische tegoeden een goed voorbeeld hoe sancties in de praktijk kunnen werken. "Ik zeg altijd dat sancties het regime moeten afknijpen en dat de bevolking hiervan niet de dupe mag worden," aldus Rosenthal. "Dat is precies wat er nu gebeurt: bevroren geld van Kadhafi wordt gebruikt om Libische levens te redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl