NOS NieuwsAangepast

Rutte blij met jongeren bij Indië-herdenking

Premier Rutte vindt het 'hartverwarmend' dat zo veel jongeren vanmiddag aanwezig waren bij de herdenking van de capitulatie van Japan, precies 66 jaar geleden. Hij zei dat na afloop van de herdenking bij het Indië-monument in Den Haag, waar hij zelf ook een krans legde.

De premier benadrukte voor de NOS-televisie dat het belangrijk is dat herdenken wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Hij bracht in herinnering dat vrijheid in Nederland als zo vanzelfsprekend wordt ervaren, maar dat dat niet zo is.

Ook het kiesrecht prees hij als een groot goed. "Dat mensen mij de volgende keer kunnen wegsturen of opnieuw kiezen."

Rutte's familie was ook in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Volgens de premier leeft het Indisch verleden met name in Den Haag nog sterk.

Theodor Holman

Tijdens de plechtigheid werden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Schrijver en columnist Theodor Holman vertelde in zijn toespraak over zijn ouders, die destijds in het kamp hebben gezeten. Hij beschreef hoe moeilijk het was om het hen over het verleden te spreken. Zijn eigen dochter heeft de geschiedenis van zijn ouders pas vele jaren later boven water gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl