Nationale Indië-herdenking live bij NOS

Het Indië-monument vanmorgen, voor aanvang van de Nationale Indië-herdenking»
Het Indië-monument vanmorgen, voor aanvang van de Nationale Indië-herdenking NOS

Vandaag wordt bij het Indisch Monument in Den Haag de capitulatie van Japan herdacht. Hierdoor kwam 66 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands- Indië.

Tijdens de plechtigheid worden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht. Destijds zaten zo´n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vier jaar vast in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen zijn omgekomen.

Voordracht

Premier Rutte, de Haagse loco-burgemeester Norder en vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap zullen kransen neerleggen bij het Indisch monument. Schrijver en columnist Theodor Holman houdt tijdens de herdenking een voordracht. Holmans beide ouders hebben tijdens de oorlog in Japanse kampen gezeten.

Verwacht wordt dat enkele duizenden veteranen, familieleden en nabestaanden van omgekomen militairen de herdenking bij zullen wonen.

Live verslag

De NOS doet live verslag van de herdenking op Nederland 1, van 12.10 tot 13.55 uur. Aansluitend aan de herdenking spreekt presentator Joost Karhof met premier Rutte. Zijn familie bracht de Tweede Wereldoorlog door in voormalig Nederlands-Indië.

Volg de uitzending ook live via Journaal 24

In de avond (18.40-19.05 uur) volgt op Nederland 2 een uitgebreide terugblik op de Indië-herdenking met gasten en reportages.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 1400 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 2689 keer afgespeeld

Meer video en audio