NOS NieuwsAangepast

Duitsland wilde West-Berlijn tegen delen DDR ruilen

De voormalige Duitse bondskanselier Adenauer overwoog in 1961 om West-Berlijn te ruilen tegen delen van de DDR. Dat blijkt uit documenten die onlangs door de Duitse regering zijn vrijgegeven en die het blad Der Spiegel heeft ingezien.

Volgens de documenten zou Adenauer tegen de Amerikaanse president Kennedy hebben gezegd dat de Verenigde Staten bij de Sovjet-Unie op zo'n deal moesten aandringen. In ruil voor West-Berlijn wilde Adenauer delen van de DDR bij West-Duitsland voegen.

Industrie

Het zou zijn gegaan om de deelstaat Thüringen, delen van Saksen en een stuk van Mecklenburg-Voorpommeren. In die gebieden was veel zware industrie gevestigd.

Adenauer dacht dat de ruil voor West-Duitsland grote voordelen zou hebben. Ook hoopte hij dat het aanbod zou leiden tot spanningen tussen de Oost-Duitse machthebbers en het Kremlin, in het geval dat de Sovjet-leiding van het plan gecharmeerd zou zijn.

Volgens de documenten was het Kennedy die het plan uiteindelijk verwierp.

West-Berlijn

West-Berlijn was van 1949, toen de DDR onafhankelijk werd, tot 1990 geïsoleerd van de rest van West-Duitsland. De delen van Oost-Duitsland die Adenauer bij de Bondsrepubliek wilde voegen, waren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door westerse geallieerden bevrijd en later weer afgestaan aan de Sovjet-Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl