NOS NieuwsAangepast

Grote test voor 'olympisch Londen'

Londen was vandaag opnieuw het toneel van afgezette wegen en grote politie-inzet. Niet om relschoppers op te pakken, zoals afgelopen week, maar voor een grote olympische test.

Een klein jaar voor het begin van de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad werd vandaag een wielerwedstrijd georganiseerd. Daarmee moeten het parcours en de olympische faciliteiten getest worden. Over de voorzieningen in Londen bestaat geen reden tot zorg, maar over de veiligheid is die zorg er wel.

Rellen en plunderingen

Afgelopen week was Londen - net als andere Britse steden - het toneel van rellen en plunderingen. Dagenlang werden in verschillende wijken winkels geplunderd en gebouwen in brand gestoken.

De politie kreeg veel kritiek, omdat die de relschoppers niet hard genoeg zou aanpakken en onvoldoende zou hebben gedaan om de plunderingen te voorkomen.

'Prachtige Spelen'

Toch denken Londenaren dat het wel goedkomt met de veiligheid bij de Olympische Spelen. "Ik denk wel dat ze het onder controle hebben", zegt een man langs het parcours. Een ander zegt: "Er zijn achterstandwijken en grote sociale problemen in Londen, zoals in elke grote stad. Maar dat zal de Olympische Spelen niet beïnvloeden. We hebben volgend jaar prachtige Spelen."

Ook de Nederlandse chef de mission Maurits Hendriks denkt dat er geen veiligheidsproblemen zullen ontstaan. "Het vertrouwen dat volgend jaar alles goed komt, is groot. Maar helemaal lekker zit het niet bij de Britten", zegt hij.

Londen 2012

De Olympische Spelen in Londen beginnen volgend jaar op 27 juli. Vrijwel alle stadions en voorzieningen zijn al klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl