NOS WielrennenAangepast

Boasson Hagen winnaar Eneco Tour

Sky-renner Edvald Boasson Hagen heeft net als in 2009 de Eneco Tour gewonnen.

De Noor begon de zesde rit met de witte leiderstrui om de schouders en in de slotetappe zette hij de kroon op zijn uitstekende optreden met de dagzege.

Met Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) op twaalf seconden en David Millar (Garmin-Cervélo) op achttien en een 201 kilometer lang parkoers vol pittige beklimmingen zoals de Cauberg, de Adsteeg, de Eyserbosweg en de Gulperberg, waren er mogelijkheden te over voor aanvallen op de leiderstrui.

Millar greep de Doodeman, te vergelijken met de steile Keutenberg, aan voor een demarrage. Gilbert beantwoordde de jump op 75 kilometer van de finish direct en Hagen sloot even later ook weer aan.

Aanval van Gilbert blijft uit

Lang gebeurde er daarna niets meer. Het peloton haalde stukje bij beetje iets van de voorsprong af van Julien Fouchard (Cofidis), Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM), Matteo Trentin (Quick-Step), David Tanner (Saxo Bank) en Matthew Wilson (Garmin-Cervélo), die de overblijfselen vormden van een na twintig kilometer ontstane kopgroep van twaalf man. Bernhard Eisel sloot later bij de vijf koplopers aan.

Team Sky, de ploeg van Hagen, hield de vaart erin. BMC-renner Taylor Phinney (+0.25) probeerde het nog, op tien kilometer van de streep, maar Sky had de orde al snel hersteld en de vijf op kop werden vijf kilometer verderop ingerekend.

De langverwachte aanval van Gilbert bleef uit, waarna Boasson Hagen, mede door een valpartij van Denis Galimzjanov in de laatste bocht, met speels gemak de sprint won. Lars Boom werd derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl