NOS NieuwsAangepast

'Kijk niet te veel naar de dagkoersen'

Sinds twee weken is het weer behoorlijk onrustig op de financiële markten. Niet alleen voor overheden en beursgenoteerde bedrijven, maar ook voor de kleine particuliere beleggers. De NOS wilde graag weten hoe de kleine beleggers reageren op de nieuwe onrust die is ontstaan.

Dat aandelenkoersen de laatste jaren grillige tijden kenden, ondervond Yvonne. Zij belegt sinds 1995 met wisselend succes, maar vooral sinds 2008 gaat het een stuk minder. "Net als de koersen weer een beetje in de buurt komen van mijn aankoopkoersen, stort de hele boel weer in", schrijft ze.

Geert Ordelman, in het bezit van 190 ING-aandelen, kan dat beamen: "In de goede tijd waren ze 38 euro per stuk en had ik ze als appeltje voor de dorst. Nu is mijn bezit verdampt van 7220 naar 1102 euro." Volgens Ordelman hebben de grote banken geen idee wat "hun onverantwoorde beleid" voor impact heeft op de kleine beleggers. "Ze luisteren niet meer naar de leden, ze doen wat ze zelf willen."

Voor Yvonne zijn er moeilijke financiële tijden aangebroken. Afgelopen week moest ze de helft van haar portefeuille verkopen. "Ik zal daardoor jarenlang de financiële napijn moeten dragen, tenzij er zich een wonder voltrekt."

Klein

Ook huiseigenaren met een beleggingsverzekering zijn afhankelijk van de beurzen. Ruud bijvoorbeeld sloot jaren geleden een levenshypotheek af met de gedachte "om het huis te kunnen aflossen na de looptijd van dertig jaar". Maar dat wordt bij lange na niet gehaald, weet Ruud.

"Ongeveer een kwart van het bedrag blijft nog over. Als je na 30 jaar inleg niet terugkrijgt wat je hebt ingelegd en je hypotheek niet kan aflossen, dan ben je in mijn ogen een kleine belegger. Althans, je voelt je klein."

Geduld

Niet alle beleggers zien het somber in. Zo spreekt Johan Drost van "een dipje". Niet meer en niet minder. "Na regen komt weer zonneschijn", zegt hij. "Ik ga ervan uit dat de Amerikaanse politici de strijdbijl zullen begraven en ook in Europa zal dat gebeuren, al gaat dat wat langer duren." Volgens hem "hebben enkele marktpartijen er belang bij dat deze situatie voortduurt". "Ik hoop dat men erin slaagt daar paal en perk aan te stellen", schrijft Drost.

Ook Robert Romme reageert nuchter. Volgens hem heeft het herstel op de financiële markten tijd nodig. "Aandelen gaan omlaag en omhoog. Je moet gewoon geduld hebben en nooit beleggen met geld dat je binnen tien jaar nodig hebt."

Warren Buffet

Pieter sluit zich bij de woorden van Romme aan: "Het is vooral de kunst lang te blijven zitten en niet te veel naar de dagkoersen te kijken". Hij heeft nog wel een advies: "Beleg in Berkshire Hathaway, het investeringvehikel van Warren Buffet, en dan vooral in de goedkope klasse-B-aandelen."

"Zijn beleggingsfilosofie spreekt me erg aan. Hij belegt in goed geleide bedrijven die een langdurig competitief voordeel hebben", weet Pieter. "Ook verkopen die bedrijven een product met weinig of geen ontwikkelkosten, zoals bijvoorbeeld Coca-Cola. Dat is de afgelopen vier decennia zeer goed verlopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl